Skip to main content

Gebruik van supplementen

Te overwegen

  • Omega-3            

    Onderzoek heeft aangetoond dat consumptie van omega-3 vetzuren een gunstig effect kan hebben op het beloop van mentale gezondheidsklachten (Mocking et al., 2018), onder meer bij depressieve patiënten met verhoogde ontstekingswaarden. De bekendste omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur  (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Hoewel volledig begrip van de werkingsmechanismen ontbreekt, wordt suppletie met omega-3 vetzuren genoemd in de ‘Richtlijn farmacotherapie bij persoonlijkheidsstoornissen’. Deskundigen adviseren om regelmatig (wekelijks) vette vis te consumeren, zoals haring, makreel of zalm. In deze vissoorten zou mogelijk ook andere stoffen dan omega-3 zitten, zoals astaxanthine, die bijdragen aan de gezondheid. Vis bevat overigens geen alfa-linoleenzuur (ALA), maar u zou dagelijks een handje walnoten (15 gram) kunnen consumeren. Als het regelmatig consumeren van vette vis niet lukt, bieden omega-3 supplementen een alternatief voor EPA+DHA suppletie. Let daarbij op de juiste dosering. Veel fabrikanten suggereren de omega-3 supplementen in een hogere dosering in te nemen (bijv 1000 mg per dag of meer).  De gezondheidsraad stelt dat een inname van 200 milligram (EPA + DHA) per dag voldoende is. Bespreek het gebruik van omega-3 supplementen met uw behandelaar.

  • Pro-biotica        

    Probiotica kunnen een positieve invloed hebben op de darmgezondheid en zijn effectief tegen antibiotica-gerelateerde diarree (Agemonne et al., 2018). Er is ook een verband gevonden tussen de darmgezondheid en het mentale welzijn (bijv Socala, et al., 2021, Vitetta et al, 2023), waarbij probiotica in combinatie met psychofarmaca een gunstig effect kunnen hebben (Ortega et al., 2022; Gawlik-Kotelnicka & Strzelecki, 2021). Hoewel Nederlandse richtlijnen voor de behandeling van mentale gezondheidsklachten het gebruik van probiotica nog niet adviseren, kan het uitproberen ervan overwogen worden. Raadpleeg uw behandelaar als u probiotica wilt gebruiken naast uw reguliere behandeling voor mentale gezondheidsklachten. De 'Nationale Probiotica Gids' biedt een overzicht van effectieve probiotica bij antibiotica-gebruik, gebaseerd op onderzoek in Nederland. Hoewel de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen probiotica en mentale gezondheid nog beperkt is, suggereert de aanwezige literatuur voorzichtig een potentieel positief effect. Ook niet in de Nationale probiotica gids opgenomen producten, kunnen overigens effectief zijn en mogelijk voordeliger (voorbeeld: Aavalabs). Bespreek het gebruik van pro-biotica met uw behandelaar.

    Belangrijk: uitsluiting van ernstige klinische oorzaken bij darmklachten is essentieel. Bespreek dit met uw huisarts. Probioticagebruik wordt afgeraden bij gebruik van immuunsysteemonderdrukkende medicatie of chemotherapie.

Niet te gebruiken

  • New Chemicals

    Bij nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), designer drugs of 'research chemicals' gaat het om middelen die wat betreft hun chemische structuur sterk lijken op middelen die vallen onder de geneesmiddelenwet of opiumwet, maar doordat deze wetten vooralsnog geen stofgroepen verbieden, nu buiten de regelgeving vallen. Het risico op interacties met geneesmiddelen en/of middelenafhankelijkheid ligt op de loer. Laat uw behandelaar daarom weten als u deze middelen gebruikt.

  • Sint-Janskruid  

    Het is bekend dat sint-janskruid interacties kan hebben met medicatie en de werking nadelig kan beïnvloeden. Het wordt daarom afgeraden om op eigen initiatief sint-janskruid als supplement te gebruiken. Laat uw behandelaar weten als u dit middel gebruikt.

  • Kruidencheck   

    Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft een campagne gelanceerd om het bewustzijn over de interacties tussen kruidenmiddelen en medicatie te verhogen. Wilt u meer informatie? Bezoek dan de website van het CBG: cbg-meb.nl/kruiden.