Overstappen van Zorgverzekeraar?
Ieder kalenderjaar heeft u in december de mogelijk om aan te geven dat u van zorgverzekeraar over wilt stappen. Afhankelijk van uw situatie kunnen iets hogere premiekosten lonen als daardoor de polisvoorwaarden beter aansluiten bij uw zorgbehoefte. De consumentenbond geeft een overzicht van de overwegingen die u kunt hebben en de regels die gelden met betrekking tot het overstappen. Ook kunt u gebruiken maken van de zorgvergelijker van de consumentenbond.
Nederland kent in totaal tien zorgverzekeraars (concerns) die ieder op hun beurt risicodrager zijn voor meerdere labels, verzekeraars en volmachten (bron: zorgwijzer). Er zijn in 2019 meerdere verzekeraars die zonder beperkende voorwaarden een restitutiepolis aanbieden. Onderstaande opsomming staat in de rangorde van de zorgmonitor (2017) van de consumentenbond.
- ONVZ (Oordeel 7.9): Deze partij biedt naast een verzekering onder het eigen label ook de labels PNO en VVAA zorgverzekeringen aan. De VVAA zorgverzekering is gericht op zorgprofessionals, de PNO en ONVZ zorgverzekeringen zijn voor iedereen toegankelijk.
- De Friesland (Oordeel 7.8) Vrije Keus Polis.
- Zorg en Zekerheid (Oordeel 7.7) "Zorg vrij polis".
Alle andere restitutiepolissen stellen aanvullende voorwaarden die beperkend kunnen zijn in uw keuzevrijheid van een behandelaar of behandeling, of vereisen bijvoorbeeld dat u uw recht op privacy opgeeft. In onderstaande tabel staan per polis de aanvullende voorwaarden. Afhankelijk van uw situatie kunnen deze aanvullende voorwaarden er bijvoorbeeld toe leiden dat u toestemming moet vragen voor een behandeling bij een ongecontracteerde zorgaanbieder, uw behandelaar moet communiceren met uw zorgverzekeraar over inhoudelijke aspecten van uw behandeling, of dat u een deel van de kosten zelf moet betalen ondanks dat u een restitutiepolis heeft.
Gebruik de kolomfilters om de zoekopdracht te vernauwen. Bijvoorbeeld Beperkingen = - vernauwt de zoekopdracht tot uitsluitend restitutie zorgpolissen die geen aanvullende beperkingen hebben. In deze tabel staan alleen verzekeraars die (ook) een restitutiepolis aanbieden.
(1) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Uitsluitend 1 traject BGGZ per jaar ongeacht diverse diagnoses
(2) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Traject chronisch in BGGZ niet toegestaan voor individuele vrijgevestigden!
(3) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: In BGGZ: Verplichting aanwezigheid van onderzoeksinstrument van Huisarts bij verwijzing!
(4) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Geen medebehandeling toegestaan in BGGZ en SGGZ
(5) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Machtiging vooraf aanvragen bij instelling die niet gecontracteerd is
(6) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Behandeling (DBC) tot maximaal 6000 minuten
(7) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Psychoanalytische psychotherapie machtiging vooraf aanvragen
(8) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Machtiging vooraf aanvragen in SGGZ bij verslaving bij niet gecontracterde zorgaanbieder
(9) Pas op: Niet wettelijk erkende beperking: Geen 100% vergoeding in SGGZ bij verslaving